Region

Sremska Rača: Uhapšen Osman Osmanović iz Brčkog zbog sumnje da je počinio ratni zločin

Vlasti susjedne države, opet, hapse državljane Bosne i Hercegovine na osnovu prijava podnijetih u Beogradu.

24.11.2019 18:36
Slika
 

Bivši direktor Porezne uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik Oružanih snaga BiH Osman Osmanović uhapšen je na Graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje da je počinio ratni zločin u proteklom ratu.

Osman Osmanović je uhapšen zbog navodnog počinjenja ratnog zločina protiv pripadnika srpske nacionalnosti za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine na području Gornjeg Rahića nadomak Brčkog.

U obrazloženju potjernice, navodi se da je Osmanović na razne načine mučio i zlostavljao zarobljene osobe srpske nacionalnosti na više lokacija.

Ovo je tek posljednji u nizu slučajeva u kojima vlasti susjedne države hapse državljane Bosne i Hercegovine na osnovu prijava podnijetih u Beogradu.

Slična situacija svojevremeno je zadesila Iliju Jurišića, Jovana Divjaka, Ejupa Ganića, a istu stvar u Švicarskoj je doživio Naser Orić.

 Za sada nema reakcija zvaničnika BiH, a državni mediji ne poklanjaju posebnu pažnju ovom slučaju, iako im je dužnost da reaguju na neprilike svakog bh građanina u inostranstvu.

/BT/Agencije/

0 0