Region

NENAD ČANAK: Prvo pale zastave, slike i knjige, a onda prelaze na ljude i kuće

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas nadležne organe Srbije da u što kraćem roku privedu pravdi aktere incidenta koji se dogodio u subotu popodne u Zrenjaninu tokom održavanja "Mitinga podrške Srbima u Crnoj Gori", kada je zapaljena fotografija predsjednika Crne Go

05.01.2020 15:32
Slika
 

"Ratno ludilo devedesetih godina pokazalo je da poslije paljenja zastava, knjiga i fotografija na red dolaze kuće, sela, gradovi. Mir ustupa mjesto ratu. Započinje spirala nasilja praćena masovnim zločinima", naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim riječima, poslije paljenja zastave Crne Gore pred ambasadom te države u Beogradu, najnoviji incident samo je još jedan dokaz da nacionalističke i ekstremno desne grupacije slobodno djeluju i da otvoreno krše Ustav i zakone Srbije.

"Tražimo da država Srbija pod hitno spriječi djelovanje ekstremista i sankcioniše počinioce krivičnih djela u Beogradu i Zrenjaninu. Ćutanje države, koje najčešće znači odobravanje, bilo bi opasnije od ludila ekstremista koji pale fotografije i zastave", kazao je Čanak.

Pozvao je i predstavnike vlasti i "samozvane prave opozicije" da obuzdaju svoju huškačku retoriku i svakodnevni govor mržnje prema Crnoj Gori.

"U vremenima kriza uvijek iznova se pokazuje kako Srbiji nedostaje prava evropska alternativa. Takmičenje dijela vlasti i Saveza za Srbiju u govoru mržnje prema susjedima nepobitno pokazuje da je riječ o dvije strane iste medalje", poručio je Nenad Čanak.

0 0