Region

HRVATSKA: Od ponedjeljka ublažavanje mjera zabrane

Vlada Hrvatske je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

24.04.2020 09:49
Slika
 
Prva faza počinje u ponedjeljak, 27. travnja. Omogućit će se rad svim trgovinama. Omogućit će se rad svim uslužnim djelatnostima osim onima koji imaju bliski kontakt. Uvode se javne gradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša - kazao je premijer.

U drugoj fazi omogućit će se rad svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje kontakt s klijentima. To se odnosi na kozmetičare, frizere....

Treća faza očekuje se 11. svibnja. Omogućit će se rad trgovačkih centara. Omogućit će se rad predškolskog vrtića i rad s djecom školske nastave do četvrtog razreda. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim prostorima.

- Važan je nastavak socijalnog distanciranja. Poslodavci trebaju omogućiti rad od doma gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja.

Kako je istaknuo, vidjelo se u posljednjim mjesecima da su najugroženiji stariji građani te se njima preporuča da što manje izlaze iz kuće jer su oni najizloženija skupina.

- HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje. Donijeli smo odluku da se državna matura održava od 8. do 29. lipnja. Izrazito važna odluka je da se omoguće vjerska okupljanja od 2. svibnja pa nadalje.

- Temeljem ovih odluka, mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju.
0 0