Brčko danas

1992: U zgradi Policije ubijani su civili

28 godina bez otkrića ko je to počinio

04.05.2020 20:57
Slika
 

Nastavljajući prisjećanje na stradale civile u Brčkom u periodu 1992-95 godina Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata Brčkog, kao i Udruga zatočenih Logoraša, te Udruga za pomoć onima koji su preživjeli seksualno nasilje, danas su šetnjom kroz grad, obilaskom mjesta masovne pogibije civila, podsjetili na činjenicu da odgovorni i za ove zločine još uvijek nisu izvedeni pred lice pravde.

„Tog četvrtog maja 1992. godine pred zgradom Policije ubijeno je nekoliko desetina nedužnih civila, a ubistva su se dešavala i u samoj zgradi Policije, iz koje je trebala doći zaštita nedužnima, a ne ubistva“, rekao je predsjednik Udruženja ubijenih Bošnjaka Brčko Ramiz Ahmetović. On je ocjenio nedopustivim da još niko, po komandnoj odgovornosti, nije procesuiran za počinjene zločine, zahtjevajući energični rad Tužilaštava u Distriktu, ali i na nivou BiH. Opšta je ocjena da brčansko Tužilaštvo ne čini maksimum kako bi se svi zločini u Brčkom istražili a počinioci izveli pred lice pravde.

„Ja mislim da će istraživanje ratnih zločina u Brčkom još dugo potrajati jer je sve uvezano i zaključano katancom koji mi iz udruženja moramo razbiti kako bi se energičnije krenulo u procesuiranje ratnih zločina“, kazao je predsjednik Udruge zarobljenih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata – Brčko Marin Brkić. Inače izvršna i zakonodavna vlast Distrikta stvorila je sve pretpostavke za kvalitetan i efikasan rad pravosuđa i po pitanju ratnih zločina, kako bi i to bio osnov za stabiliziranje odnosa ljudi u ovoj zajednici.

„Samo na istini možemo graditi kvalitetniju budućnost sa više uzajamnog povjerenja. Nažalost, moramo ustvrditi da do dana današnjeg, bar oni masovni zločini nisu procesuirani niti su otkriveni počinioci, a kamoli njihovi nalogodavci“, rekao je prilikom polaganja cvijeća i vijenaca predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić.

Upravo zbog ovih činjenica, istaknuto je danas, veliku gorčinu osjećaju oni koji istrajavaju na civilizacijskom opredjeljenju, da se razotkriju svi ratni zločini a zločinci kazne.

„Nemoguće je shvatiti apsurd da su u zgradi Policije ubijani ljudi, a mi i nakon 28 godina od počinjenih zločina, još ne možemo otkriti ni ko je to počinio, iako su ubistva učinjena i u samoj zgradi Policije, iz koje je trebala dolaziti zaštita nedužnima. Sve ovo može biti jedan od pokazatelja da možda nema istinske volje da se ratni zločini istražuju“, naglasio je Kadrić, još jednom apelujući na Tužilaštvo da agilnije pristupi razotkvivanju ratnih zločina i sankcionisanju počinilaca.

 Izvor: RBDBiH

0 0